Protestul normalității. 42.000 de români au dreptul la viață

De ce e important ca legea antifumat să rămână neschimbată

București, 21 iunie 2016.

115 români mor zilnic prin boli datorate fumatului, adică 42.000 de persoane anual. Cele 250 de organizații membre ale Coaliției România Respiră, cer Președintelui Camerei Deputaților să respingă amendamentele care modifică Legea 15/2016 prin care acest număr de bolnavi va continua să existe, printr-o acțiune de protest în fața Palatului Parlamentului, în care 115 perechi de pantofi ne amintesc că 115 persoane mor zilnic în România  prin boli datorate fumatului.

Începând cu 17 Martie 2016 România s-a înscris în rândul țărilor beneficiare ale unei legi moderne (Legea nr. 15/2016) al cărei scop este protejarea cetățenilor săi împotriva efectelor devastatoare ale fumatului.

În totală discrepanță cu această realitate, Senatul României a transmis Camerei Deputaților amendamente de modificare a legii 15/2016 prin care dorește modificarea definiției spațiului închis și crearea de spații special amenajate pentru fumători în interior.

Se dorește astfel “relaxarea” prevederilor actuale ale legii.

Ce ar însemna acest lucru?

  1. Am deveni singura țară din lume care modifică definiția spațiului închis așa cum este aceasta recomandată de Organizația Mondială a Sănătații și implementată în celelalte țări.
  2. Am deveni singura țară din lume care se întoarce din drum, relaxând o lege antifumat și vom coborî sub nivelul Ungariei, Bulgariei și Republicii Moldova în politica de protecție a sănătății propriei populații.
  3. Am deveni singura țară din lume care își încalcă legea fundamentală – Constituția – care la 34 prevede Dreptul la ocrotirea sănătăţii:
  • Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.
  • Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.

Adresăm un apel la normalitate în menţinerea formei actuale a Legii 15/2016, care să fie în acord cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului român, dar şi cu realitatea din domeniul sănătăţii care arată efectele negative multiple ale consumului de tutun.

O lege în forma actuală, neciuntită este o garanție de protecție pentru copi și tineri și va acționa profilactic pentru generațiile viitoare.

În acest nou context, solicităm cu fermitate Camerei Deputaților să respingă amendamentele care vizează atât modificarea definiției spațiului public închis și a spațiului închis de la locul de muncă, cât și extinderea zonelor în care este permis fumatul, astfel încât prevederile Legii nr. 15/ 2016 să nu fie modificate!

 Inițiatorii demersului:

Coaliția România Respiră reprezintă cea mai amplă coalizare a eforturilor societății civile în direcția asigurării dreptului fundamental la sănătate al populației din România și este formată în acest moment din peste 250 de organizații medicale, academice, de tineret și protecție a drepturilor copiiilor și a dreptului la sănătate. Susținerii organizațiilor naționale li s-a adăugat deja, prin scrisori directe către conducerea Camerei Deputaților, susținerea a numeroase organizații internaționale, parte din rețeaua internațională de control a tutunului, creată în conformitate cu tratatele internaționale pe care România le-a ratificat, precum și recunoașterea oficială a Organizației Mondiale a Sănătății prin acordarea a 2 premii pentru lupta împotriva efectelor nocive ale tutunului.

 

Persoană de contact:

Aureliana Popa

Email: popa.aureliana@gmail.com

Telefon: 0748 40 73 77