Manifestul Coalitiei

România este, în prezent, deținătoarea unor recorduri negative în ceea ce privește protejarea faţă de fumul de tutun în spațiile publice astfel încât putem spune că am devenit un adevărat ”paradis” al consumului de tutun. Din păcate, acest lucru nu se asociază cu beneficii, ci cu boli ale adulţilor şi copiilor români. Principalele cauze de deces din România sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60% dintre decesele anuale, față de 48% media Comunității Europene), cancerul (la bărbaţi, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei acest tip de cancer este în continuă creştere) şi bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80% din cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronică – BPOC).

Nu există absolut nici un dubiu că fumul de țigară este extrem de nociv, cauzând îmbolnăvirea și decesul prematur al celor care îl inhalează, activ sau pasiv, voluntar sau involuntar, adulţi şi copii.

Ne confruntăm, astfel, cu o situație care încalcă atât principiul constituțional al ocrotirii sănătății, cât și obligațiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene.

Legislațiile țărilor europene prevăd deja măsuri stricte de interzicere a consumului de tutun în spațiile publice închise, inclusiv în ţări în care fumatul era considerat emblematic: Turcia, Irlanda, Italia. Chiar şi vecinii noştri unguri, bulgari, sârbi şi ucrainieni au interzis fumatul în aceste spații, demonstrând că şi această parte a Europei poate adopta măsuri ferme de protecţie a sănătăţii populaţiei proprii.
Legislația românească actuală în acest domeniu se remarcă atât printr-­‐o redactare deficientă, cât și prin aplicare insuficientă. Prin acest efect conjugat s-­‐a creat o situație în care o majoritate covârșitoare a populației – fumători și nefumători deopotrivă – trebuie fie să suporte efectul nociv al fumatului în spații destinate, de fapt, alimentației și relaxării, fie să nu aibă acces în astfel de spații. Astfel, este încălcat sistematic dreptul la ocrotirea sănătății, prevăzut de art. 34 din Constituția României, în primul caz, iar în cel de-­‐al doilea caz este încălcată libertatea de mișcare, prevăzută de art. 25 din Constituția României.

În condiţiile în care în România peste 73% dintre adulţi nu fumează şi o bună parte dintre ei suferă şi mor prematur prin boli cauzate de fumat, se impune o lege protectivă faţă de expunerea la fum de tutun. ”Soluția” spațiilor diferite pentru fumători şi nefumători, complet nefuncțională în ultimii 7 ani, este expresia unei discriminări și a afectării drepturilor și libertăților prevăzute de Constituția României.

În consecință, având în vedere dispozițiile art. 34 din Constituția României, solicităm autorităților publice din România – Parlament, Guvern, Președinte:
  •  respectarea drepturilor constituţionale la sănătate, loc de muncă sănătos şi libertatea de mişcare prin asigurarea protecţiei celor expuși la fumul de țigară indiferent de statutul lor de fumători sau nefumători.
  • eliminarea discriminării actuale în care comportamentul unui grup restrâns are prioritate
    în fața drepturilor legitime ale marii majorități și desființarea condiției de cetățeni de categoria a II-­‐a, în care intră, de facto, nefumătorii precum și fumătorii care nu doresc să sufere consecințele fumului de țigară în spațiile publice.
  • adoptarea de urgență a unor prevederi legale prin care FUMATUL SĂ FIE INTERZIS ÎN TOATE SPAȚIILE PUBLICE ÎNCHISE, la locul de muncă, în parcuri, pe plaje, precum şi în locurile de joacă pentru copii şi spaţiile în care se practică sportul, indiferent dacă sunt în spaţii închise sau deschise.

Cerem Parlamentului, Guvernului și Președinției să sprijine acest demers de sănătate publică de o importanță vitală pentru viitorul nostru și al tinerei generații și să redăm împreună României
imaginea „clară” pe care o merită!


Coaliția ”România Respiră”

Coaliția este formată din organizațiile menționate mai jos și toate celelalte organizații care aderă la acest manifest și își desfășoară activitatea în interesul cetățenilor României.