COMUNICAT DE PRESĂ

– Clarificări referitoare la amendamentele ce vizează modificarea Legii nr. 15/ 2016 (fumatul în locurile publice închise) –

Cetățenii români sunt induși în eroare cu premeditare: senatorii români nu au votat pentru ca să se poată fuma în spații publice închise ci pentru ca proiectul de lege să fie retrimis în comisii!

Proiectul de lege în care au fost introduse amendamente care să permită fumatul în spații publice închise și la locul de muncă a fost retrimis la cele 2 Comisii ale Senatului care au întocmit raportul, dezbaterile pe marginea lui fiind prelungite de la 45 de zile la 60 de zile în ședința de plen a Senatului din 7 iunie 2016;
Amendamentele depuse de senatoarea Steliana Miron, deputatul Daniel Fenechiu și deputatul Răzvan Ionuț Tănase au fost respinse în raportul asupra proiectului de lege;
Amendamentul propus de Comisia pentru sănătate publică prin care, în fapt, se permite fumatul în orice spațiu închis, a fost aprobat în raportul asupra proiectului de lege.

Ca urmare a afirmațiilor vehiculate în mass media de către parlamentarii și ”oamenii de bine” care doresc întoarcerea la vremurile în care se fuma peste tot, membrii Coaliției România Respiră au cercetat documentele existente pe site-ul Senatului și au constatat că toate aceste afirmații sunt false:

Proiectul de lege nr. 153/ 2016 în care au fost introduse amendamente de modificare a reglementărilor care vizează fumatul în spațiile publice închise (Legea nr. 15/ 2016) a fost retrimis la Comisiile senatoriale care au realizat raportul, ca urmare a votului din ședința de plen din 7 iunie 2016, pentru ”raport suplimentar”.

În Raportul privind proiectul de lege nr. 153/ 2016 nu a fost aprobat niciun amendament pentru crearea ”cuștilor pentru fumat” sau a unor camere în care să se poată fuma dar să nu se poată mânca ori bea, sau a cluburilor pentru fumători – soluții, după unii ”analiști” și ”experți” invitați la emisiuni TV, pentru ca fumătorilor să li se respecte ”dreptul de a fuma”.
De ce au fost respinse amendamentele care propuneau aceste ”soluții”?

Pentru că senatorii din Comisia pentru sănătate publică cunosc, spre deosebire de colegii lor din Comisia juridică, motivația Curții Constituționale nr. 29/ 27 ianuarie 2016 în care se menționează clar că ”Constituția nu consacră dreptul la fumat și nici drepturi specifice ale fumătorilor”.

Prin urmare, orice propunere făcută în baza unor ”drepturi” pentru fumători este neconstituțională.
În schimb, Comisia pentru sănătate publică a propus și a fost adoptat un amendament care elimină, în fapt, orice restricție privind fumatul în spațiile publice închise deoarece introduce permisiunea de a fuma ”în spații separate, complet izolate și inscripționate special pentru această destinație”. Atenție, senatorii nu propun ca spațiile în care este permis fumatul să aibă această destinație ci doar să fie inscripționate pentru această destinație!

Prin urmare, nu se crează spații speciale în virtutea unor drepturi inexistente! În schimb, se încalcă GRAV dreptul constituțional la sănătate al celor care stau în spațiile respective, indiferent că sunt fumători sau nu.

Update 14 iunie 2016, ora 09.00:

Dacă ieri, Legea 153/2016 era retrimisă pentru raport suplimentar către comisiile Senatului, în această dimineață, pe pagina Senatului României, Legea 153/2016 apare ca fiind trimisă către Camera Deputaților în calitate de cameră decizională, fără a mai avea raportul suplimentar solicitat inițial.

fisa_lege_14 _iunie

Din păcate temerile noastre legate de trasparența și corectitudinea procesului legislativ din Senat se adeveresc, iar senatorii români continuă dezinformarea cetățenilor și le încalcă sistematic dreptul la sănătate, precum și procedurile democratice de adoptare a legii.
În acest nou context, solicităm cu fermitate Camerei Deputaților să respingă amendamentele care vizează atât modificarea definiției spațiului public închis și a spațiului închis de la locul de muncă, cât și extinderea zonelor în care este permis fumatul. În esență, solicităm ca prevederile Legii nr. 15/ 2016 să nu fie modificate!

În numele Coaliției România Respiră,

Aureliana Popa

popa.aureliana@gmail.com

0748 407 377

CRR2-01