Comunicat de presă al Coaliției România Respiră legat de evenimentele tragice din clubul Colectiv din București

Logo Romania Respira

Prevenirea unor drame umane nu mai suportă amânare: Solicităm adoptarea de urgență a modificării legii nr. 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor produselor din tutun

 

 

București, 3 Noiembrie 2015

 

 

Cele peste 250 de organizații medicale, academice, de tineret și protecție a drepturilor copiiilor din cadrul Coaliției România Respiră își exprimă totala compasiune pentru victimele și familiile victimelor tragicului eveniment petrecut în București dar şi profunda consternare faţă de consecinţele pe care le poate avea lipsa unui cadru juridic protector.

Solicităm în mod public autorităților competente să își asume cu maximă responsabilitate atât analiza cauzelor care au condus la acest eveniment dramatic, cât și o serie de acțiuni și măsuri care să contribuie la prevenirea unor astfel de tragedii.

Propunerea legislativă de modificare a legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun are în vedere exact protejarea persoanelor aflate în spații publice închise de potențialele efecte ale fumatului într-un astfel de spațiu. Dacă până vineri ne gândeam cu toţii în primul rând la efectele directe ale fumatului pasiv asupra sănătății, nenorocirea care s-a abătut în acea zi ne-a arătat tuturor că fumatul poate avea consecinţe dramatice şi imediate, punând în pericol siguranța şi viaţa tuturor celor aflați în astfel de incinte, indiferent că sunt sau nu fumători.

Moartea şi suferinţa celor care s-au aflat vineri seara în Clubul Colectiv nu se datorează direct faptului că unii dintre ei au fumat; incendiul nu a pornit, de această dată, de la ţigări ori chibrituri. Însă, pentru că şi în acest club se fuma, mecanismele de prevenire a incendiilor nu existau.

Lipsa de funcționare a mecanismelor de prevenire a incendiilor sau chiar absența lor din spațiile publice închise din România este strâns legată de situația curentă inacceptabilă în care fumatul este acceptat în aceste spații. Se permite, astfel, absența unui mecanism preventiv esențial și care ar contribui la evitarea unor drame umane: detectoarele de fum.

Propunerea legislativă și amendamentele aferente, semnate de peste 100 de parlamentari, prin care se interzice total fumatul în spaţiile publice închise, a fost votată în martie 2015 în plenul Senatului și a fost urmată de avizele comisiilor de specialitate din Camera Deputaților. De la acel moment, este blocată în cadrul Comisiei pentru Sănătate și Familie, de la care se așteaptă raportul final.

 

Pentru a preveni repetarea tragediei din noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015 din club Colectiv, Bucureşti, cerem Guvernului și Parlamentului României :

  1. VOTAREA ÎN REGIM DE URGENŢĂ a propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun prin care fumatul este interzis complet în spaţiile publice închise;

2.IMPLEMENTAREA ȘI ASIGURAREA RESPECTĂRII NOII VARIANTE A LEGII 349/2002 PRIN CARE FUMATUL ESTE CU DESĂVÂRŞIRE INTERZIS ÎN TOATE LOCURILE PUBLICE ÎNCHISE SAU ACOPERITE, inclusiv ÎN LOCALURI, CLUBURI, BARURI şi RESTAURANTE, în aşa fel încât să intre in vigoare la data de 1 ian. 2016.

  1. SOLICITĂM GUVERNULUI ȘI PARLAMENTULUI ROMÂNIEI ASUMAREA CU MAXIMĂ RESPONSABILITATE a tuturor măsurilor cu caracter preventiv necesare pentru ca astfel de evenimente să nu mai aibă loc în România. Obligativitatea instalării preventive a detectoarelor de fum în spaţiile publice închise ar preveni cu siguranţă apariţia unor evenimente similare celui din data de 30 octombrie 2015.

________________________________________________________________________________________

Coaliția România Respiră reprezintă cea mai amplă coalizare a eforturilor societății civile în direcția asigurării dreptului fundamental la sănătate al populației din România și este formată în acest moment din peste 250 de organizații medicale, academice, de tineret și protecție a drepturilor copiiilor și a dreptului la sănătate, personalități publice, mass media, sportivi și artisti cunoscuți. Inițiativa s-a format în vederea susținerii propunerii legislative de modificare a legii 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului de tutun și ne dorim să reușim aducerea României în cadrul bine-meritat de respectare a dreptului fundamental al cetățenilor săi la un mediu sănătos, prin interzicerea fumatului în spațiile publice închise, mijloace de transport în comun, la locul de muncă și în spațiile de joacă pentru copii. Susținerii organizațiilor naționale li s-a adăugat deja, prin scrisori directe către conducerea Camerei Deputaților, susținerea a numeroase organizații internaționale, parte din rețeaua de control a tutunului creată în conformitate cu tratatele internaționale pe care România le-a ratificat.